Nieuwsarchief - Old Reurle

Historische Vereniging
"OLD REURLE"
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsarchief

Informatie

Het bestuur van de Historische Vereniging “Old Reurle” organiseert van oktober tot en met maart op elke tweede woensdag van de maand een ledenavond, voor zowel leden als andere belangstellenden.
Op de ledenavonden worden sprekers uitgenodigd. De thema’s van de sprekers hebben altijd direct of indirect een raakvlak met het historisch erfgoed van Nederland in het algemeen en van Ruurlo in het bijzonder.
De avonden vinden plaats in gemeenschapscentrum “De Sprankel” en duren van 20.00 uur tot ca. 22.00 uur.
Bij aanvang van de avond is er een kopje koffie of thee en in de pauze is er gelegenheid om een drankje te nuttigen. Bent u geïnteresseerd en wilt u onze avonden bezoeken, dan bent u hierbij van harte uitgenodigd!

Op deze site is het ook mogelijk om suggesties of opmerkingen te plaatsen over de ledenavonden van het afgelopen seizoen of voor het komende.

De leden hebben de avonden vrije toegang; andere belangstellenden betalen € 2,50.


Het archief van Old Reurle bevindt zich in de Bibliotheek

aan de Dorpsstraat in Ruurlo.
Opening van 1 okt tot 1 mei elke 1e woensdagmiddag 
van de maand van 13.30-17.00 uur

Reina Greupink-Wolsink overleden.

We hebben afscheid moeten nemen van Reina.
Ze was jarenlang  een drijvende kracht voor Old Reurle.
Ze was bestuurslid en penningmeester.
Samen met Dick ten Hoopen heeft ze het boek Ruurlo van 1900 tot Berkelland geschreven.
Ook was ze zeer betrokken bij de inrichting van onze landbouwwerktuigen .
Verder heeft ze jarenlang de bezorging van onze Kroezeboom geregeld.

Ook was Reina nauw betrokken bij de samenstelling van de Canon van Ruurlo.

Kortom Reina was voor Old Reurle een topper.
Op haar uitvaart is een afvaardiging van ons bestuur aanwezig geweest.
We wensen haar familie veel sterkte toe.

Bestuur Historische  Vereniging Old Reurle.

Zie ook:
Week van Geluk in Ruurlo

Van Geluksactie tot jezelf gelukkig eten: In Ruurlo delen we geluk!

Ruurlo, 25 september 2017 – 23 tot en met 27 oktober is het de Week van Geluk in Ruurlo! Het Repair Café, ’t Dorpshuis, Old Reurle, Voormekaar Ruurlo en de Bibliotheek Oost-Achterhoek hebben hiervoor de handen ineen geslagen. In deze week vinden er in het bibliotheekgebouw verschillende activiteiten plaats rond het thema Geluk. En Ruurloërs kunnen Ruurloërs nomineren voor de speciale geluksactie van Voormekaar en de Ruurlose Ondernemersvereniging!

Geluk zit ‘m in de kleine dingen
Een ander verder helpen. Er voor iemand zijn. Je inzetten voor Ruurlo. Het zijn de kleine dingen die het grote verschil voor de ander én voor Ruurlo kunnen maken. Met die gedachte organiseren de gebruikers van het bibliotheekgebouw en verschillende lokale ondernemers in de Week van Geluk verschillende activiteiten.

Geluksactie van ondernemers en Voormekaar Ruurlo
Zo heeft Voormekaar Ruurlo het idee opgevat om samen met Ruurlose ondernemers tijdens de Week van Geluk dorpsgenoten te verrassen. Vanaf 20 oktober tot en met 26 oktober kunnen Ruurloërs andere dorpsgenoten nomineren die iets goeds doen voor een ander en daarmee Ruurlo een beetje mooier maken. Dit kan van alles zijn: van een buurman die klaar staat als je dat nodig hebt tot een moeder die actief is bij de vereniging. Met de speciale kaart die te krijgen is bij de lokale ondernemers kunnen inwoners meedoen. En wie weet: staat het hart van Voormekaar vrijdag 27 oktober wel bij u op de stoep!
Dinsdag 24 oktober 10.00-12.00 uur : geluksmomentjes omzetten in woorden
‘t Dorpshuis en de Bibliotheek Oost-Achterhoek organiseren in de Week van Geluk een gedichtenochtend. Inwoners zijn van harte welkom om mee te doen en zelf aan de slag te gaan met het maken van een gedicht rondom het thema ‘Geluk’. Natuurlijk is het ook mogelijk om te komen luisteren. Niets hoeft, alles mag, neem eventueel een gedichtenbundel mee. Voor koffie en thee wordt gezorgd.
Donderdag 26 oktober om 20.00 uur: Lezing: Eet jezelf gelukkig en Repair Café extra geopend
Eet jezelf gelukkig. Het klinkt kort door de bocht maar toch is het mogelijk. Hierover en meer gaat de gratis lezing die wordt verzorgd door Dorien Agelink van Lekker Leven Voedingsadvies. Vanuit haar praktijk in Ruurlo begeleidt zij individuele cliënten en groepen die willen werken aan een gezonde leefstijl, waarbij de keuze voor Puur Gezonde voeding van essentieel belang is.
In de middag is het Repair Café Ruurlo extra geopend. Kom even langs, tussen 13.30 en 16.30 uur.
Ook is er op vrijdag 27 oktober een Cine-breng film om 20.00 uur. Entree is 5 euro, voor Bibliotheekleden 4 euro. Na afloop van de film wordt een drankje aangeboden.

De hele week: vitrinethema Toen was Geluk heel gewoon, archief extra geopend op 25 oktober
De Historische vereniging ‘Old Reurle’ is in haar archieven gedoken en op zoek gegaan naar oud (beeld)  materiaal rondom ‘Geluk’. Kom even kijken bij de vitrine of loop even langs op woensdag 25 oktober. Het archief is deze ochtend extra geopend.HENK KLEIN BRINKE


Helaas hebben wij  afscheid moeten nemen van Henk Klein Brinke.
Henk was vele jaren de grote animator bij onze  tentoonstelling in de Cactus Oase.
Hij heeft als coördinator samen met de  groep medewerkers van Old Reurle,
in de kas de permanente landbouwwerktuigententoonstelling opnieuw opgezet en het geheel uitgebreid
met o.a. een dwarsdoorsnede van een boerderij uit de jaren vijftig, een bakoven en een klaslokaal.
Uren en dagen is er onder zijn motiverende leiding   getimmerd, geschilderd en gemetseld
en zijn er materialen verzameld waardoor het er nu uitziet zoals het vroeger was.

De Historische Vereniging is  Henk daarvoor veel dank verschuldigd.
We wensen  zijn familie veel sterkte toe met dit verlies.

Historische Vereniging Old Reurle.

BRADERIE 2017

Op de braderie in Ruurlo op 9 augustus 2017 kon er bij de kraam van 'Old Reurle' geraden worden waar dit voorwerp voor werd gebruikt.Het is een hulpmiddel/mal om stoffen knopen mee te maken.
Het juiste antwoord werd zes keer gegeven
en uit de goede oplossingen is mevrouw Aria van Zaanen uit Ruurlo als winnares uit de bus gekomen.
Ze krijgt door Familiepark Cactus Oase een een  gratis arrangement voor het hele gezin aangeboden.
Old Reurle en archeologie. Oproep!

Bijna 15 jaar heeft de archeologische werkgroep van Old Reurle zich bezig gehouden met archeologie in de voormalige gemeente Ruurlo. Er dienden zich aansprekende projecten aan, denk aan o.a. de opgraving van de Vente, op het Kerkplein en achter de Bundeling. Kennis werd opgedaan door een cursus archeologie en meewerken in het veld bij opgravingen en veldverkenningen. Zowel in Ruurlo zelf, maar ook bij projecten waar de archeologische werkgroep Zelhem bij betrokken was.

Er werd toen nog redelijk gebouwd in Ruurlo en mede op basis van het archief dat door Frits Toevank opgebouwd was en door de professionele inbreng van Eric van der Kuyl hebben we ons steentje bij kunnen dragen om de sluier die over het verleden van Ruurlo hangt enigszins op te lichten. De laatste jaren is er weinig “geroerd” in de bodem van Ruurlo, noch in het hele gebied van de gemeente Berkelland - op het traject van de N18 na - is veel nieuws te melden. Dat is ook de reden geweest dat de archeologische werkgroep(en) langzaam in de ruststand zijn gekomen.

Enige tijd geleden zijn Ton Esman (Eibergen) en ik benaderd door Annemiek Lugtigheid (van de Omgevingsdienst Achterhoek). Zij heeft gevraagd of de vrijwilligersgroepen van archeologische verenigingen betrokken kunnen worden bij opgravingen en onderzoek waar amateurarcheologen ingezet kunnen worden binnen de gemeente Berkelland. Inmiddels hebben wij met haar een gesprek gehad en zijn wij bezig een inventarisatie te maken van  beschikbare vrijwilligers.

Bij voldoende belangstelling willen we Berkelland breed de werkgroep(en) nieuw leven in blazen. Natuurlijk hopen we weer betrokken te worden bij de praktijk, opgravingen, veldverkenningen, maar ook als je belangstelling ligt bij ondersteunend onderzoek, zoals archiefwerk en aanverwante disciplines ben je zeker welkom om je steentje bij te dragen. Enkele leden van de “oude” werkgroep hebben hun medewerking hernieuwd toegezegd.

De economie trekt aan, visies, bestemmingsplannen en projecten zullen weer uitgevoerd worden. Er zal weer gebouwd worden, dus gegraven in het bodemarchief. Dat betekent dat de kans op archeologisch onderzoek toeneemt.
Daarom deze oproep: Leden, maar ook niet leden van Old Reurle (ze mogen daarna altijd lid worden) die belangstelling hebben voor geschiedenis en/of archeologie, in het bijzonder die actief willen zijn, meld je bij mij of bij het bestuur van Old Reurle!

Henk Meulenveld
Vordenseweg 4
0573-491319
06-20457634

Juli 2017
Geschonken door de heer
J. Koeslag


                                                                                                      
Juni 2017

De actie  Hart voor de Achterhoek van de Rabo bank  heeft voor Old Reurle het bedrag van € 802,00 opgeleverd.

Alle personen die op Old Reurle hebben gestemd willen wij hierbij bedanken
voor hun keuze om op onze vereniging te stemmen.
Juni 2017


Donderdag 20 april 2017
Met “Old Reurle” op excursie.

We hebben dit jaar het oorlogsmuseum in Overloon gekozen als reisdoel voor het uitstapje met de
Historische Vereniging “Old Reurle”, dat staat gepland voor dinsdag 23 mei a.s.

We vertrekken met de bus om 09.00 uur (aanwezig om 08.45 uur!) vanaf “de Sprankel” aan de Domineesteeg 12 in Ruurlo.

Bij aankomst (rond half elf) zullen we gezamenlijk koffie drinken met een stuk Limburgse vlaai.

Aansluitend zullen we om kwart over elf, in twee groepen en onder leiding van een gids een rondleiding krijgen.
Er is keuze uit twee mogelijkheden:

1. Rondleiding 'Nederland in de Tweede Wereldoorlog': een rondleider neemt de groep een uur lang mee door de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
      Persoonlijke verhalen en interactie staan centraal.
2. Rondleiding in de militaire hal: een rondleider vertelt aan de hand van de militaire voertuigen het verhaal van de bevrijding van Europa gedurende een uur.

Natuurlijk zal er ook ruim voldoende tijd zijn om op eigen gelegenheid rond te kijken in het museum.

Wanneer u het bezoek aan het museum en een eventuele wandeling in het prachtige bos waarin het museum is gelegen heeft afgerond, kunt u op eigen gelegenheid en voor eigen kosten gebruik maken van het museum restaurant. Buiten is het toegestaan zelfmeegebrachte hapjes en/of drankjes te nuttigen.
Tegen twee uur stappen we weer in de bus en rijden naar het prachtige plaatsje Kevelaer. Bij de mooiste en meest centrale plek worden we ontvangen voor een heerlijke Niederrheinische koffietafel. Daarna zullen we onze reis richting Ruurlo weer vervolgen.

De kosten voor de excursie zijn € 47,50 p.p. voor leden. Niet-leden betalen € 2,50 extra.
Deze kosten zijn inclusief bus, koffie met Limburgse vlaai, entree, rondleiding en de maaltijd op de terugweg.

Wanneer u besluit deel te willen nemen aan de excursie, wordt u vriendelijk verzocht de kosten voor de excursie vóór 5 april a.s. over te maken, op rekeningnummer NL48 RABO 0356 7229 96
t.n.v. Historische Vereniging Old Reurle onder vermelding van “excursie”.
Vermeld hierbij ook het nummer van de rondleiding van uw voorkeur (1 of 2),
we proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Mocht de excursie door onvoldoende deelname of een andere reden geen doorgang vinden,
wordt het bedrag vanzelfsprekend teruggeboekt op uw rekening.

Als u in het bezit bent van een Museumjaarkaart dan deze gaarne meebrengen, omdat die geldig is in het museum.

Voor vragen ten aanzien van de betaling kunt u contact opnemen met
Ap Schepers, Stationsstraat 10, 7261 AD Ruurlo.
tel 0573-452409  
E-mail: apschepers@ziggo.nl


Voor een voorproefje: www.oorlogsmuseum.nl

Maart 2017

Jonker Joost project weer op basisscholen
Lees en bekijk meer op:
Het Elschot

Het Elschot is gelegen aan de Herkampweg waar nu de familie Reurink woont.
In 2008 is Willem Elschot uit Arnhem begonnen met de beschrijving van de geschiedenis van het goed Elschot in Ruurlo.
Eind 2015 kwam Willem als lid van onze vereniging naar ons archief om het boek aan de Historische Vereniging Old Reurle te overhandigen.Waarom is dit boek zo interessant?
Het is een prachtig boek met heel veel informatie, niet alleen over de familie Elschot, maar ook over Ruurlo en de regio. Willem schrijft over het leenstelsel, de Marke, Bommen Berendoorlog, kerkzaken enz.,enz. Het bevat veel foto’s en kopieën met oude handschriften uit de archieven.
Het boek telt 358 pagina’s dus u kunt wel nagaan dat Willem hier een enorm karwei aan heeft gehad, waar we veel bewondering voor hebben. Hij heeft heel veel en vaak archieven bezocht en moest veel lezen in het oude schrift dat hij zich heeft eigen gemaakt. Willem heeft in onze vereniging een cursus oud-schrift gegeven.
Willem bedankt voor je geste om Old Reurle het boek te schenken.
Het boek is in ons archief en wie interesse heeft kan het inzien. Het is niet te koop, want er is maar een kleine oplage van gemaakt.

Leo Besselink
En dan zo ineens is de pilot afgerond. 

Vrijdagmorgen 10 juni 2016, was de diploma-uitreiking op De Driesprong en tot ieders blijdschap waren, net als op Wonderwijs, alle leerlingen geslaagd. 
Zij kregen uit handen van de jury een diploma overhandigd terwijl het juryrapport werd voorgelezen.
Ook voor Old Reurle was het een geslaagde pilot. 
De kinderen (maar ook de volwassenen) waren een voor een razend enthousiast over het project. 
Dat was terug te zien in hun werk: er werd op internet gezocht, boeken werden nageplozen en tal van mensen werden geïnterviewd. 
Diversen zullen licht verbaasd zijn geweest maar hebben desondanks hun volledige medewerking verleend – waarvoor dank!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na de aftrap door Wonderwijs, alweer een maand geleden, waren vanochtend, 13 mei 2016, de leerlingen van 
de Driesprong op bezoek in het archief. Ze waren goed voorbereid door de juf want op de vraag of iemand al een onderwerp had, staken meerdere kinderen een hand op. 
Er was ook al nagedacht over waar ze de informatie konden vinden: 
meerdere opa's en oma's zullen op korte termijn worden geïnterviewd. Het was wederom een drukke maar boeiende ochtend waarbij allerlei leuke ontdekkingen werden gedaan.
Zo vond éen jongen een oud melkboekje en liet het aan zijn moeder zien om te vragen of zij wist wat voor boekje het was. Tot moeder's verbazing bleek het boekje van haar eigen moeder te zijn geweest! 
Reuring bij Old Reurle

Op vrijdagochtend 8 april was er een drukte van belang in het archief van Old Reurle. Zo'n 25 scholieren van Wonderwijs meldden zich voor hun opleiding tot junior onderzoeker. Ze werden namens Old Reurle welkom geheten door Bert Kettelerij waarna Arjen van Gijssel, bedenker van het project, uitlegde wat nu de bedoeling was.

Op een grote tafel lag een keur aan voorwerpen die allemaal iets te maken hadden met het verleden van Ruurlo. 
Aan de jeugd de taak een onderwerp uit te kiezen, een plan van aanpak te bedenken en een echt verslag uit te brengen.

De aanwezige experts van Old Reurle kregen een keur aan vragen op zich afgevuurd: "Wie was Winnetou?", "Waarom heet de molen eigenlijk Agneta?", "Wat doe je eigenlijk met een monsterkistje?", "Wie was Karel Stegeman?", "Wat deden ze nou in een zuivelfabriek? En waar stond die überhaupt?"

De kinderen waren erg enthousiast en deden soms verrassende ontdekkingen over hun eigen familie en dorp. Voor de mewewerkers van Old Reurle was het leuk om te zien hoe de kinderen tegen dingen aankeken en het project aanpakten. Zo werden enkele nietsvermoedende Reurlsen al telefonisch benaderd voor een interview. Over vier weken wordt het project afgerond - we zijn reuze benieuwd naar de uiteindelijke verslagen!De bruidegomspijp is een reeds eeuwenoud specifiek Nederlands huwelijksgebruik waarbij de veelal "stenen" kleipijp werd versiert en later opgeborgen ineen meer of minder uitbundig kastje of zelfs in een kartonnen doos. Daar de uitvoering van de bruidegomspijpen en dan vooral de kastjes regionaal gebonden zijn kan men ze vaak geografisch vrij precies plaatsen. De afgebeelde uitvoering komt vooral in de Achterhoek voor binnen een straal van 20 km met een enkele uitschieter naar zuid-Twente. De verkopers wisten uit overlevering dat hun voorouders uit de buurt van Eibergen kwamen. Nader onderzoek wees uit dat het gaat om een bruidegomspijp van een huwelijk in de gemeente Ruurlo (Reurle). Arend Jan Groot Blumink huwde 30 december 1919 met Garritdina Johanna Stegeman.Artikel uit de Kroezeboom jaargang nummer 11

DE GESCHIEDENIS VAN DE BRUIDEGOMSPIJP


Het huwelijk is door de eeuwen heen met veel gebruiken gepaard gegaan, waaronder het traditie getrouw aanbieden van geschenken.

Één van deze geschenken is de bruidegomspijp, een met lintjes, strikjes, stoffen bloempjes en soms zelfs met kleine glazen balletjes versierde lange Goudse pijp. De bruidegom kreeg die op de huwelijksdag aangeboden en na de huwelijksdag werd deze pijp in "de mooie kamer" vaak in een kastje aan de wand gehangen, dit vanwege de 19e eeuwse overlevering, dat wanneer de pijp zou breken, ook het huwelijk kapot zou gaan .......

De pijp kwam alleen nog de kast uit met het zilveren en/of gouden huwelijksfeest.

Zover men heeft kunnen nagaan is de bruidegomspijp in zwang geraakt begin 1600 en wel in eerste instantie als een soort "aftasten" van de gevoelens van het meisje waar de jonge man voor kwam.

In sommige streken kreeg hij wanneer het meisje hem wel leuk vond, een pijp aangeboden en wanneer hem dan ook een vuurtje werd verstrekt om de pijp met de overige familieleden te roken, was dit het bewijs dat het meisje hem wel leuk vond.
Vroeg de arme ongelukkige vrijer om een vuurtje tot drie keer toe en werd hem dit geweigerd, kon hij gaan, dan zag het meisje niets in hem.

De dag van het huwelijk kreeg de bruidegon òf van zijn a.s. vrouw, òf van de schoonfamilie, soms ook van de vrienden de versierde pijp, dat was weer enigszin afhankelijk van het deel van het land.

In de oude verhalen leest men dat op de bruiloftsdag na de toespraak van een der noabers, de versierde brugumspiepe wordt aangereikt als "een symbool van de waardigheid des mans"!
Ook stopte de bruid soms de pijp en reikte hem aan haar kersverse echtgenoot om te benadrukken hoe haar ondergeschikte rol in hun huwelijk zou zijn .......

In de Gelderse Achterhoek werd de pijp èn het boeketje van de bruid samen in een kastje aan de muur gehangen, het blijkt vaak een grote corsage te zijn die in de kast hangt en niet het echte boeket, omdat een gedroogd boeket te rond zou zijn en nooit in de "piepekaste" zou hebben gepast!

Hoe dan ook, zelfs de uitdrukking "een zware pijp roken" zou gebaseerd zijn op het feit dat de bruidegom verplicht was de pijp op zijn trouwdag met grote regelmaat te roken, ook niet-rokers moesten meedoen, of zij soms moesten stoppen van het hoesten en het onpasselijk worden ..... vandaar de uitdrukking "een zware pijp roken".

Ook is bijgaand wensje, uitgesproken bij de overhandiging, aardig.

Zo'n bruidspijp wordt alom geprezen
't is 't mooiste wat men u kan bien,
ze moet op iedere bruiloft wezen
zoals ge haar nu heden kunt zien.
Aanvaard hem bruigom, blij van harte
en vul hem met tabak,
rook nog jaren, vrij van smarte,
uit deze pijp op uw gemak.

In 1997 startte de Rabobank met Trefpunt Internet. Aan bedrijven, verenigingen en stichtingen werd de mogelijkheid geboden zich met een (toen nog) kleine site te presenteren. Historische vereniging Old Reurle nam vanaf het begin hieraan deel. Toen de site vanaf 1998 steeds verder werd opgebouwd nam het aantal keren dat er naar werd gekeken enorm toe. Tijdens de opbouwfase waren er dagen van meer dan 300 views.De eerste (op de achtergrond draaiende) teller liep tot een aantal van 374.121 Eind 2013 is de site geheel vernieuwd met een nu zichtbare teller, die op dit moment (maart 2016) op bijna 26000 staat. Dit betekent dat de homepagina meer dan 400.000 keer is bekeken in de loop van 18 jaar.

Foto vanaf een roggeland tussen de Brouwershoekweg en de Barchemseweg, 
gemaakt in 1969 door Henk Hilferink.

Kroezeboom 
ongeveer 1920

Ned.Herv. Kerk 1904
Over 200 jaar topografie

Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht. Sinds die datum verzamelt en ontsluit de Nederlandse overheid geografische informatie: bijvoorbeeld over de ligging van wegen, water, bebouwing en landbouwgrond. Later ging het Bureau verder onder de naam Topografische Dienst. In 2004 werd de Dienst onderdeel van het Kadaster.

Hiermee haalde het Kadaster jarenlange ervaring met het verzamelen van geo-informatie in huis. Een resultaat om trots op te zijn: 200 jaar topografische kaarten van topniveau. Om dit niveau te behouden investeren we in innovaties, waar mogelijk in samenwerking met overheden, het bedrijfsleven en de wetenschap. Door nieuwe methoden en technieken hebben gebruikers nog meer plezier van onze kaarten.


Ruurlo anno 1815

SEPTEMBER 2015

Binnen de werkgroep cursussen van de KunstKringRuurlo ontstond begin 2014 het idee om de voetganger- en fietstunnel aan de Noord-Oost rand van Ruurlo te voorzien van kunstuitingen. De werkgroep wilde dat het een project VAN, VOOR en MET de Ruurlose gemeenschap wordt en had zeker niet de bedoeling om dit alleen met leden van de Kunstkring te doen. Het merendeel van de leden van de projectgroep is dan ook geen lid van de Kunstkring.
Daarom is in januari 2014 middels publiciteit in de lokale en regionale media aan de inwoners van Ruurlo gevraagd zich te melden als zij belangstelling hadden om hieraan mee te werken. Na een kennismakingsbijeenkomst op 17 februari 2014 heeft een aantal inwoners van Ruurlo zich in de projectgroep KUNSTTUNNEL RUURLO verenigd.
Het doel van de projectgroep is om samen met kunstenaars, jeugd en andere belangstellenden uit Ruurlo de wanden van de tunnel te voorzien van kunstuitingen middels beschilderingen.
Het thema is: “Een reis door Ruurlo”.
De aan te brengen kunstuitingen betreffen beeldbepalende elementen uit Ruurlo, het natuurlijk- en agrarisch landschap, toeristische attracties en het verenigingsleven.

Old Reurle helpt mee met de inschildering.


OPENING KLASLOKAAL


Op zondag 29 maart 2015 was het dan eindelijk zover. Na een periode van verzamelen van oude spullen, zoals banken, schrijfbord ,  leesplankjes, pennen, leesboekjes en alles wat op een basisschool vroeger gebruikt werd, kon het klaslokaal  oude stijl worden geopend.

Het initiatief kwam van de werkgroep landbouwwerktuigen onder leiding van Henk Klein Brinke om een klaslokaal oude stijl te  bouwen op onze tentoonstelling bij de Cactuskwekerij.
Het afgelopen jaar kwam de werkgroep wekelijks bijeen om te timmeren, schilderen en om de oude banken waar nodig weer op te knappen.
Het is een prachtige weergave geworden van het lokaal wat velen van ons herkennen uit hun lagere school periode.
Werkgroep bedankt voor jullie vele werk om dit te realiseren.

Bestuur Historische Vereniging Old Reurle.Met een trek aan de schoolbel opende meester Bert het
Klaslokaal.

Persbericht

Historische Vereniging Old Reurle presenteert op 14 november 2014  een nieuw boek met als thema de Franse tijd.
Enkele jaren geleden zijn de historische verenigingen uit Berkelland bij elkaar geweest om te proberen een boek samen te stellen met inhoud over de Franse tijd in de verschillende gemeenten. Helaas is deze opzet niet gelukt. Neede bracht tenslotte een boek over de genoemde periode uit en nu is Ruurlo zo ver. Enkele vrijwilligers van Old Reurle hebben zich ingezet om de informatie die Jan Oonk en Willem Gotink en Willem Elschot hadden verzameld in de diverse archieven aan te vullen met afbeeldingen.
De meeste teksten zijn geschreven door Jan Oonk. Rina Florijn zorgde voor de aanleveringsopmaak en foto’s, ondersteund door Bert Kettelerij en Leo Besselink.


Doordat er gevochten is door de plaatselijke bevolking met enkele Franse soldaten heeft het boek de titel meegekregen van “Bonenstaken tegen Bajonetten”.
Vele namen worden verbonden met de naam van de boerderij waarin ze hebben gewoond.  Zelfs is achterhaald voor hoeveel belasting ze zijn aangeslagen en of ze met de richter in aanraking zijn geweest of als getuige of als verdachte.
Steeds werden de boeren opgeroepen om hand- en spandiensten te verrichten voor zowel Hannoveraanse en Pruisische troepen als Franse legers afhankelijk van wie de omgeving overheerste.

Uiteindelijk heeft het geleid tot een interessant boek met veel informatie alleen Ruurlo betreffend. Er komen zeer veel namen in voor van Ruurloërs, wiens voorouders deze periode aan den lijve hebben ondervonden.
Prijs van het boek bedraagt  € 14,95

Burgemeester J. Van Oostrum  bezoekt  Historische Vereniging Old Reurle

Op maandagmiddag 22 september 2014 bracht burgemeester J. van Oostrum op uitnodiging van het bestuur een bezoek aan ons  archief- en  vergaderruimte  in de Bibliotheek.
Hij werd welkom geheten door voorzitter Jaap Holtslag, die daarna diverse onderwerpen aansneed, waarmee onze vereniging zich bezighoudt o.a. bestuurssamenstelling, ledenaantal, huisvesting, redactie “Onder d’n Kroezeboom”, landbouwwerktuigen bij de Cactus Oase met doorsnee van een boerderij, digitalisering van foto’s in het archief, samenwerking met buurtgemeenten in Berkelland o.a. de digitalisering van foto’s, video’s, uitgave van boeken, zoals “Ruurlo van 1900 tot Berkelland”, Jonker Joost, Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust 150 jaar, 75 jaar Achterhookse Folkloredansers en het nog uit te geven boek over de Franse tijd “Bonenstaken tegen Bajonetten”, bijeenkomsten bij de Sprankel met culturele thema’s en een jaarlijkse excursie en de openstelling op de eerste woensdagmiddag in de maand van oktober t/m april.
Jaap Holtslag overhandigt  burgemeester Van Oostrum het boek “Ruurlo van 1900 tot Berkelland”.


1 februari 2013

Om 10.30 vertrokken met Jan Hendriksen als chauffeur en correspondent van Contact en de Stentor.
Aankomst  13.30 na een lange rit van 230 km.
Regen bij aankomst.
Na een sightseeingtoer van Jan door het dorp van enkele minuten werden we we ontvangen door de organisatie van de herdenking.
In een kamer achter de kerk kregen we koffie met broodjes en was ook de familie Huitink al aanwezig.
Verder familieleden van de slachtoffers van de ramp in 1953.

Om 15.00 u begon de herdenking in de Hervormde kerk.
Een zeer oude kerk uit 1187.
Mooie preekstoel uit 1660 (VOC tijd) en een kroonluchter uit 1725.
Een mannenkoor zong het Schouwse volkslied en nog enkele andere nummers en aan het eind het Wilhelmus ( 2 coupletten).
De voorzitter  en de burgemeester hielden een toespraak ,beiden noemden de afvaardiging uit Ruurlo en waren hiermee zeer content. Historische vereniging Old Reurle werd nog  speciaal genoemd door de burgemeester.
De plaatselijke ds hield ook een toespraak.

Na afloop was er  een tentoonstelling met foto's en officiële stukken uit 1953, hierbij veel foto's van
Ruurlose personen en programma's van de revue die destijds meerdere keren werd opgevoerd.

Fotoreportage: zie hieronder


Een uitzending van TV Gelderland over de vrijwilligers die in 1953 hebben geholpen
met de schoonmaak in Serooske
Klik hier voor het filmpje

Op 13 juli 2012 werd het bord bij "den Olden Gott" onthuld door Willem Gotink en pater Hugo.Op initiatief van Willem Gotink wordt een bord geplaatst bij den Olden Gott. (juli 2012)De boerderij uit de jaren 50 bij de Cactus Oase is opgeschilderd.(juni/juli 2012)
  Leo   Besselink ontvangt de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor de volgende verdiensten.

Sinds 1971 is Leo Besselink actief voor de samenleving. Zo was/is hij: vrijwilliger van Voetbal Vereniging Ruurlo (1956 tot 1967 lid van de elftalcommissie, 1960 tot 1982 administrateur van de lotto/toto, 1967 tot 1982 penningmeester en sinds 1985 archivaris), secretaris van de Historische Vereniging Old Reurle (sinds 1966), bestuurslid (1971 tot 1974) en secretaris van de Parochiële Charitas Instelling Sint Willibrordus Ruurlo (1980 tot 2003), baliemedewerker en gastheer ten behoeve van de VVV-Ruurlo (1993 tot 2005) en vrijwilliger van het verpleeghuis het Wiedenbroek (2000 tot 2005).
Door de zeer langdurige inzet van Leo Besselink op het terrein van de voetbalsport, kerkelijk leven, toerisme, cultuurhistorie en zorg kan hij worden gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. Gelet op de aard, de duur en de uitstraling van zijn activiteiten, met als actueel zwaartepunt zijn inzet op het terrein van cultuurhistorie ontvangt Leo Besselink de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Maart 2012

Op 14 maart jl. heeft de jaarvergadering van de Historische Vereniging Old Reurle plaatsgevonden in gemeenschapscentrum
“De Sprankel” aan de Domineesteeg in Ruurlo.
Vele leden hadden de moeite genomen om de vergadering bij te wonen, de zaal was dan ook goed gevuld. Na een kopje koffie werden de ‘jaarcijfers’ via een overzicht in powerpoint aan de leden gepresenteerd en desgevraagd, voorzien van toelichting. Er werd ook dit jaar met een positief saldo afgesloten, waardoor een ieder tevreden kon zijn.
Na de jaarvergadering werden de aanwezigen op een drankje getrakteerd door het bestuur.
Na een korte pauze maakte de gastspreker zijn entree.
De rest van de avond werden de aanwezigen vermaakt door het optreden van “Willem Petas uut Zieuwent”!Hij wist op een gezellige onderhoudende manier heel wat herkenbare situaties te schetsen, en de lachers op zijn hand te krijgen!
Al met al een geslaagde afsluiting van het seizoen.
In oktober starten de ledenavonden van het komende winterseizoen, hier zal tijdig over bericht worden op deze site en in de plaatselijke media.
Wij wensen u een fijn voorjaar en een mooie zomer!

NB. Op 31 mei zal de jaarlijkse excursie plaatsvinden. Dit keer wordt er een bezoek gebracht aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de bus, wilt u deelnemen, neem dan voor meer informatie contact op met Jannie Schepers.


Februari 2012
Voor de ledenavond van woensdag 9 februari 2012 was de heer W. Oldenhave, van de gelijknamige smederij uit Vorden, uitgenodigd.
“Een warm beroep. Het vuur wordt flink opgestookt. De smid haalt een stuk wit metaal uit het vuur. Het geluid van vakkundig geplaatste hamerslagen op staal zet de klok even stil … Is dit een sfeerbeeld uit de Middeleeuwen? Of een kijkje in de ambachtelijke smederij van vandaag?”

Smederij Oldenhave is sinds 1955 gevestigd in Vorden en de vakkennis is steeds doorgegeven van vader op zoon. Momenteel is de derde generatie Oldenhave werkzaam binnen het bedrijf.
Willem Oldenhave en zijn vrouw, beiden werkzaam in het familiebedrijf “Smederij Oldenhave” lieten een selectie van hun beschikbare foto’s over hun werkzaamheden zien.
Vol trots en enthousiasme vertelde Willem Oldenhave over de uiteenlopende opdrachten die ze in de loop der jaren hebben weten binnen te halen: van de restauratie van de fontein op het Binnenhof, de kroonluchters in de Ridderzaal, de restauratie van het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen tot vele bruggen en deuren van monumentale gebouwen. Ook vervaardigden of restaureerden zij op verzoek tuinhekken, zonnewijzers en andere items van particulieren.
Vele anekdotes maakten dat de lezing een gezellig en onderhoudend geheel werd.

“Het uitgangspunt is steeds om materialen met zorg te restaureren en met de juiste metalen te behandelen en zo de kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen”, aldus Willem Oldenhave.

Het was een goed bezochte, boeiende avond, waarop het oude ambacht van het smeden weer eens, wel verdiend, in de schijnwerpers werd geplaatst en alle aanwezigen konden genieten van uitzonderlijk vakmanschap!
Voor meer informatie kunt u terecht op www.smederijoldenhave.nlOp zaterdag 11 juni 2011 is de doorsnede van de boerderij uit de jaren 50 bij de Cactus Oase officieel geopend.
De opening werd verricht door burgemeester H. Bloemen van de gemeente Berkelland.

Na de opening bleven de genodigden nog enige tijd genieten van de inrichting van de boerderij,
geheel gebouwd door de werkgroep landbouwwerktuigen onder leiding van Henk Klein Brinke.

De boerderij is een prachtige aanwinst voor de tentoonstelling van Old Reurle bij de Cactus Oase.

     Historische Vereniging "Old Reurle"
KvK Arnhem nummer 40103401
E-mail: info@oldreurle.nl
Sinds januari 2013 culturele ANBI instelling
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu