Tentoonstelling CactusOase

Wat zo’n twintig jaar geleden begon als een verzameling landbouwwerktuigen, -gereedschappen en huisraad, is inmiddels uitgegroeid tot een meer dan vijfhonderd nummers tellende verzameling. En een van de grote blikvangers is natuurlijk de nagebouwde en ingerichte dwarsdoorsnede van de authentieke Achterhoekse boerderij.

Maar rondom het dorpsplein vindt u ook een smederij, een klaslokaal uit de jaren 1950, een bakoven te zien, met als laatste aanwinst een echt pothok.

De werkgroep is momenteel elke dinsdagmiddag in de kassen van Anny en Bert van der Meer te vinden. Met enkele oud-timmerlieden in hun midden beschikt de groep over de nodige ervaren vakmensen. Trots is de werkgroep op enkele oude schoolbanken van voor de oorlog die nog bij een particulier op zolder stonden. Ze krijgen een prominente plek in het leslokaal. Rondom het lokaal komt ook een hinkelpad en potgat knikkerkuil. De ‘bakoven’ is een kopie van de oven die bij boerderij Kostverloren aan de Vrochterdijk in Barchem staat.

Rond de eeuwwisseling was de historische vereniging naarstig op zoek naar een permanente locatie waar men de inmiddels verzamelde oude landbouwwerktuigen en gereedschappen een permanente plek kon geven. Na enkele verhuizingen staken Anny en Bert van der Meer Old Reurle de helpende hand toe om een gedeelte van hun kassencomplex gratis beschikbaar te stellen voor een permanente expositieruimte. En daar is Old Reurle Anny en Bert nog steeds zeer erkentelijk voor.