De november lezing van de Historische Vereniging “Old Reurle”, zal op 9 november a.s. plaatsvinden.

Verslag Excursie Museum “De Proefkolonie Frederiksoord” op 12 oktober 2022 Van Historische Vereniging Old Reurle
20 oktober 2022

De november lezing van de Historische Vereniging “Old Reurle”, zal op 9 november a.s. plaatsvinden.

De november lezing van de Historische Vereniging “Old Reurle”, zal op 9 november a.s. plaatsvinden.

Na een periode waarin de continuïteit van de ledenavonden op de tweede woensdag van de herfst- en wintermaanden onderbroken is geweest, hoopt de Historische Vereniging ‘Old Reurle’ haar leden en andere belangstellenden weer te ontmoeten op 9 november a.s.

 

Fons Rouwhorst is voor deze gelegenheid uitgenodigd om een lezing te komen geven, hij is geboren in Zieuwent. Hij groeide op tussen, ‘kleine en grote boeren’. Al op vrij vroege leeftijd interesseerde hij zich in alles wat te maken had met de plaatselijke historie. Zijn grote passie is het maken van documentaires.

 

‘Efkus achter umme kieken’

 

Fons Rouwhorst gaat al 25 Jaar op pad met het klankbeeld: ‘Boer’n van Gister’n , alles geet veurbiej’.

Nog steeds genieten vele mensen van de beelden over het boerenleven van een eeuw geleden.

Na de veel gestelde vraag naar een mogelijk vervolg van de “Boer’n van Gister’n “, is er nu eindelijk het nieuwe klankbeeld : “ Van Droebel naar Dorp ”.

Het verhaal van “ Droebel naar Dorp” is nooit af, gelukkig maar.

Elke generatie schrijft een nieuw hoofdstuk door sporen achter te laten, bewust of onbewust. Deze sporen worden opgeslagen in het geheugen van mensen en gedeeld met anderen door er over te schrijven, te vertellen, of doormiddel van het laten zien van een klankbeeld. Dit klankbeeld neemt u mee op reis ‘van Droebel naar Dorp’. Een beschrijving van de veranderingen in de loop der eeuwen, de beleving en de betekenis van het landschap, dat noemen we een ‘Landschapsbiografie’. Deze landschapsbiografie ‘van Droebel naar Dorp’ maakt het mogelijk het landschap te begrijpen en het ontstaan van een dorp nóg meer te gaan waarderen.

Het woord ‘droebel’ betekent: iets dicht op elkaar, een groepje, een kluwen.

De groepjes boerderijen zijn ontstaan op een (hoger gelegen) kamp en worden omgeven door lager gelegen, vaak natte gronden. Het huis van de stichter is het stamhuis en latere bebouwing is familie gerelateerd.

 

In deze voorstelling laat hij u o.a. het ontstaan van een dorp zien: cultuur, verkeer, geloof, beroepen en naam(s)verklaringen zijn onderwerpen die op een bijzondere manier worden belicht.

Een dia-klankbeeld is een diavoorstelling waarbij geprojecteerd wordt met twee of meer -dia-projectoren. Hierdoor kun je de stilstaande beelden in elkaar laten overvloeien. Een serie dia’s vormt hierbij een verhaal of samenhangende presentatie. De beelden gaan vergezeld van muziek en/of gesproken woord.

De beelden roepen herinneringen op en de muziek kan bepaalde emoties in ons op roepen.

We heten u alvast van harte welkom

 

De lezing wordt gehouden bij “De Sprankel” aan de Domineesteeg in Ruurlo, aanvang 20.00 uur.

Woensdag 9 november

20.00 uur in ‘De Sprankel

 

Lezing door Dhr. Fons Rouwhorst

Toegang niet-leden: € 2,50

Comments are closed.