Laatste nieuws Agenda 2023

   

  8 februari:

  Warken an ‘t Achterhooks – Lezing streektaalfunctionaris Marije Stomps

  Van plat praoten ow wark maken. ’t Klinkt nogal onwaarschijnlijk, maar dat is precies wat Marije Stomps heeft gedaan. Of liever gezegd: is overkomen. Als streektaalfunctionaris zet ze zich in om de Achterhoekse streektaal en -cultuur te behouden en promoten. Hierover vertelt ze meer tijdens de lezing ‘Warken an ‘t Achterhooks’ die ze bij Old Reurle geeft op woensdagavond 8 februari.

  Marije Stomps is een echte ‘Reurlsen’. Ze is opgeleid als journalist en specialiseerde zich in de hippische en agrarische sector. Nog steeds schrijft ze, vanuit haar eigen communicatiebureau, allerhande artikelen en teksten voor bladen en bedrijven. Sinds april 2021 is ze ook streektaalfunctionaris bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Hoewel ze een echte Achterhoeker is en graag en veel plat praat, ging er toch een (streektaal)wereld voor haar open!

  Ze neemt het publiek mee in deze wereld. Wat zijn de achtergronden van de Nedersaksische streektaal, waarom moeten we ervoor zorgen dat het Achterhoeks behouden blijft en wat doen ze daar bij het ECAL allemaal aan? Het komt allemaal aan bod tijdens deze avond. Net als de veel gestelde vragen of je naober nu met ao of oa schrijft en wat correct is: thuus of thoes.

  Als interactieve afsluiting van de avond is er een Achterhoekse pubquiz, om op ludieke wijze de kennis van het publiek over de streektaal- en cultuur in al zijn facetten te testen. Metdoon en wat d’r van opstekken is belangrieker dan winnen!

  De avond is vrij toegankelijk voor iedereen, leden van de historische vereniging hebben gratis toegang en aan niet leden vragen we een bijdrage van € 2.50, een klein bedrag dat direct in mindering wordt gebracht op de contributie, wanneer u besluit lid te worden.

  De thema-avond wordt gehouden bij “De Sprankel” aan de Domineesteeg in Ruurlo,

  aanvang 20.00 uur.

   

  Woensdag 8 februari      20.00 uur in ‘De Sprankel’

   

  Lezing door Marije Stomps

   

   Toegang niet-leden: € 2,50

   

     

  8 maart

  Deze avond zal de jaarlijkse ledenvergadering worden gehouden. Daarna zal Hermien Bannink ons verhalen en anekdotes vertellen. Ze is  ook bekend van verhaaltjes in ons blad “Onder d’n Kroezeboom”.

   

   

   

   

   

  Comments are closed.