RUURLO – Met een aantal flinke vegen met een originele berkenbezem over een van de twee tegels die bedekt was met een laagje zand, die op het Kerkplein liggen, heeft wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland vrijdagavond de historische tegelroute in Ruurlo officieel geopend. De historische tegelroute in de kern van Ruurlo is een drieënhalve kilometer lange wandeltocht door het heden en verleden van Ruurlo.
Door Jan Hendriksen
Met dit initiatief in het kader van het 35-jarig bestaan van de Historische Vereniging Old Reurle, naar een idee van oud-voorzitter Jaap Holtslag, biedt Old Reurle een unieke wandelroute aan de Ruurlose gemeenschap en de toeristen aan die gebaseerd is op de eerdere dorpswandeling en diverse historische plekken. “Een groot compliment aan de initiatiefnemers en uitvoerders van dit inspirerende ‘project’ die van onschatbare waarde is voor de toekomst”, aldus wethouder Gerjan Teselink tijdens de opening. Deze zogeheten fototegelwandelroute voert de wandelaar langs zestien verschillende tegels. “Al deze tegels liggen op bijzondere historische locaties in het centrum van Ruurlo. Het zijn plekken die ooit voor de Ruurlose samenleving van grote waarde waren. Enkele daarvan zijn dat nog steeds getuige de gebouwen die er nog altijd staan. In de loop der jaren hebben deze gebouwen vaak wel een andere functie gekregen”, zo liet voorzitter Geert klein Bluemink tijdens de presentatie weten die iedereen bedankte die aan het project medewerking had verleend. In een speciaal samengesteld boekwerkje wordt de route weergegeven en vindt men tevens uitgebreide historische informatie over de locaties rondom de fototegels waarmee er een historische corridor wordt gevormd door Ruurlo.
Rijke verleden
Men wandelt door het Ruurlo van nu maar waant zich in het rijke verleden. Begin- en eindpunt van de wandeling is het VVV-kantoor aan het Kerkplein waar ook het wandelrouteboekje voor twee euro te koop is. Voor dit project kreeg Historische Vereniging Old Reurle ondersteuning van de VVV Ruurlo, Woudstra Architecten uit Schijndel, Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR), gemeente Berkelland en Stichting Achterhoek Toerisme.
Beeldbepalend
Naast beeldbepalende gebouwen zoals het voormalige gemeentehuis op het Kerkplein, de schaapskooi aan de Binnemansdijk, het stationsgebouw aan de Stationsstraat, de woning met de naam Sukerpot op de hoek Zuivelweg/Dorpsstraat waar onder meer de bekende schrijver en hoofdonderwijzer Kerst Zwart woonde, de Landbouwschool op de hoek van de Verlengde Kroezelaan/Wilhelminalaan en de boterfabriek De Volharding aan de Wildenborchseweg zijn ook enkele straten (Stationsstraat, Dorpsstraat, plantsoen bij de muziekkoepel aan de Domineesteeg) en nog enkele hedendaagse beeldbepalende panden (Dorpskerk, Sint Willibrorduskerk, Hotel Avenarius, molen Agneta, de Kroezeboom, de marechaussee kazerne en het postkantoor) op tegels met afmetingen van vijftig bij vijftig centimeter weergegeven.
“Het was best wel een moeilijke keuze voor welke panden en gezichtsbepalende straten we moesten kiezen”, zo liet secretaris Rina Florijn van Old Reurle tijdens een korte rondgang vrijdagavond langs een aantal tegels weten. Alle tegels zijn naast historische foto’s voorzien van een korte begeleidende tekst.